(3 opinie klienta)

    placuszki z cukinii z piekarnika

    Pyszne i zdrowe placuszki z cukinii prosto z piekarnika

    Cukinia, ta wszechstronna warzywna inspiracja, mo偶e by膰 g艂贸wnym bohaterem Twojego obiadu! Placuszki z cukinii to 艣wietna propozycja dla wszystkich mi艂o艣nik贸w smacznych i lekkich potraw. A co najlepsze, s膮 przygotowywane w piekarniku, dzi臋ki czemu unikamy zb臋dnej ilo艣ci t艂uszczu.

    Wykorzystaj skarbnic臋 cennych sk艂adnik贸w od偶ywczych

    Cukinia jest niskokalorycznym warzywem pe艂nym witamin i minera艂贸w. Jest bogata w b艂onnik, kt贸ry wspomaga trawienie oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarcza organizmowi magnezu, potasu oraz witaminy C.Kombinuj膮c smaki i dodatki do placuszk贸w z cukinii mo偶emy stworzy膰 niezliczon膮 ilo艣膰 r贸偶norodnych wariant贸w tego dania. Mo偶esz doda膰 ulubione przyprawy takie jak oregano czy bazylia aby nada膰 im wyrazisty aromat lub posypa膰 je tartym serem dla dodatkowej kremowo艣ci.

    Prosty spos贸b na zdrowy posi艂ek

    Jednak najwi臋ksz膮 zalet膮 tych placuszk贸w jest ich prostota wykonania - wystarczy wymiesza膰 kilka sk艂adnik贸w, uformowa膰 placuszki i upiec w piekarniku. Nie musisz si臋 martwi膰 o sma偶enie na g艂臋bokim oleju ani o nadmiar t艂uszczu.Pieczone placuszki z cukinii s膮 delikatne w 艣rodku, a jednocze艣nie chrupi膮ce na zewn膮trz. Doskonale sprawdz膮 si臋 jako samodzielne danie podane z sosem jogurtowym lub pomidorowym. Mo偶esz r贸wnie偶 wykorzysta膰 je jako dodatek do sa艂atek czy kanapek - ich konsystencja jest idealna do takich cel贸w.

    Eksperymentuj i ciesz si臋 smakiem

    Przepis na placuszki z cukinii jest bardzo elastyczny, wi臋c mo偶esz dostosowa膰 go do swoich preferencji. Dodaj ulubione warzywa czy ser, poeksperymentuj ze wzorem nak艂adania ciasta na blach臋 - r贸b wi臋ksze lub mniejsze placuszki.Zapraszam Ci臋 do spr贸bowania tego prostego przepisu i delektowania si臋 pysznymi oraz zdrowymi placuszkami z cukinii prosto z piekarnika! To doskona艂a propozycja zar贸wno dla wegetarian jak i mi艂o艣nik贸w da艅 bezglutenowych. Smacznego!

    Sk艂adniki przepisu

    [fake_social_proof_alert]

    Niezb臋dne przyrz膮dy

    tytul pytania - test

    Jak zrobi膰 najlepsze placuszki z cukinii prosto z piekarnika

    Placuszki z cukinii z piekarnika to pyszna i zdrowa propozycja na letnie obiady czy przyj臋cia. Wystarczy po艂膮czy膰 start膮 cukini臋 z jajkami, m膮k膮, tartym serem (np. 偶贸艂tym lub feta), czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami, takimi jak oregano czy bazylia.

    Gotowe ciasto nak艂adamy 艂y偶k膮 na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez oko艂o 15-20 minut. Placuszki powinny by膰 z艂ociste i chrupi膮ce na zewn膮trz, a delikatnie dotykaj膮c palcem mo偶emy sprawdzi膰 ich gotowo艣膰 - powinny by膰 spr臋偶yste i lekko chrupa膰.

    Po upieczeniu placuszk贸w warto da膰 im chwil臋 czasu do ostygni臋cia przed podaniem. Mo偶esz poda膰 je jako dodatek do sa艂atek lub jako samodzielne danie, kt贸re 艣wietnie komponuje si臋 ze sosem jogurtowym lub pomidorowym.

    Teraz mo偶esz cieszy膰 si臋 smakiem tych pysznych placuszk贸w z cukinii! Przepis jest bardzo uniwersalny, wi臋c mo偶na go dostosowa膰 wed艂ug swoich preferencji - eksperymentuj z dodatkowymi sk艂adnikami i daj mu sw贸j w艂asny smak!

    🍳 Smacznego!

    Najcz臋艣ciej zadawane pytania:

    1. Jakie sk艂adniki s膮 potrzebne do przygotowania placuszk贸w z cukinii?

      Aby przygotowa膰 placuszki z cukinii, b臋dziesz potrzebowa膰 startej cukinii, jajek, m膮ki, tartego sera (np. 偶贸艂tego lub fety), posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Mo偶esz r贸wnie偶 doda膰 ulubione przyprawy, takie jak oregano czy bazylia.

    2. Jak przygotowa膰 ciasto na placuszki z cukinii?

      W misce wymieszaj start膮 cukini臋 z jajkami, m膮k膮, tartym serem (np. 偶贸艂tym lub feta), posiekanym czosnkiem, sol膮 i pieprzem. Mo偶esz r贸wnie偶 doda膰 ulubione przyprawy, takie jak oregano czy bazylia.

    3. Jak nale偶y piec placuszki z cukinii?

      Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i wy艂贸偶 blach臋 papierem do pieczenia. Nak艂adaj porcje ciasta na rozgrzan膮 blach臋 w formie ma艂ych plack贸w. Upewnij si臋, 偶e odleg艂o艣膰 mi臋dzy nimi jest odpowiednia. Piecz przez oko艂o 15-20 minut lub do momentu, gdy placuszki b臋d膮 z艂ociste i chrupi膮ce na zewn膮trz.

    4. Jak sprawdzi膰 gotowo艣膰 placuszk贸w z cukinii?

      Aby sprawdzi膰 gotowo艣膰 placuszk贸w, delikatnie dotknij ich palcem. Powinny by膰 spr臋偶yste i lekko chrupa膰.

    5. Z czym mo偶na podawa膰 placuszki z cukinii?

      Placuszki z cukinii 艣wietnie komponuj膮 si臋 jako dodatek do sa艂atek lub jako samodzielne danie podane z sosem jogurtowym lub pomidorowym.

    Pyszne placuszki z cukinii prosto z piekarnika - warto艣ci od偶ywcze i kaloryczno艣膰

    Placuszki z cukinii z piekarnika s膮 nie tylko pyszne, ale r贸wnie偶 maj膮 wiele korzy艣ci zdrowotnych. Cukinia jest niskokalorycznym warzywem o wysokiej zawarto艣ci b艂onnika, co sprzyja uczuciu syto艣ci i reguluje trawienie. Ma tak偶e du偶o witamin i minera艂贸w, takich jak witamina C, potas i magnez.

    W przepisie na placuszki z cukinii u偶ywa si臋 ma艂o t艂uszczu, dzi臋ki czemu s膮 one lekkie i odpowiednie dla os贸b dbaj膮cych o lini臋. T艂uszcze w diecie powinny pochodzi膰 g艂贸wnie z 藕r贸de艂 ro艣linnych, takich jak oleje ro艣linne czy orzechy, aby unika膰 nadmiaru nasyconych kwas贸w t艂uszczowych.

    Bia艂ka s膮 wa偶nym sk艂adnikiem od偶ywczym w diecie. Placuszki z cukinii dostarczaj膮 9 g bia艂ka na porcj臋, co jest szczeg贸lnie istotne dla os贸b aktywnych fizycznie lub chc膮cych budowa膰 mi臋艣nie.

    W臋glowodany s膮 g艂贸wnym 藕r贸d艂em energii dla organizmu. Placuszki z cukinii zawieraj膮 22 g w臋glowodan贸w na porcj臋, co stanowi dobr膮 dawk臋 energii zar贸wno przed treningiem fizycznym, jak i na codzienny ruch.

    B艂onnik wp艂ywa korzystnie na prac臋 uk艂adu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu prawid艂owej masy cia艂a. Placuszki z cukinii dostarczaj膮 3 g b艂onnika, co stanowi oko艂o 10% dziennej zalecanej dawki.

    Cholesterol i s贸d to sk艂adniki, kt贸rych nale偶y unika膰 w nadmiarze. Przepis na placuszki z cukinii zawiera niewielkie ilo艣ci cholesterolu (186 mg) i soli (378 mg), co czyni go odpowiednim dla os贸b dbaj膮cych o zdrowie serca.

    Aby dostosowa膰 przepis do okre艣lonych potrzeb dietetycznych, mo偶na zmniejszy膰 ilo艣膰 t艂uszczu dodawanego do ciasta lub u偶y膰 m膮ki pe艂noziarnistej

    Polecane przepisy

    cynamonki z ciasta francuskiego
    35 min
    180 kcal
    艣redni
    馃嵆 kuchnia francuska
    馃敧 Pieczenie tradycyjne
    makaron udon z kurczakiem0
    25 min
    1000 kcal

    dania g艂贸wne

    Makaron udon z kurczakiem

    艁atwy
    馃嵆 kuchnia japo艅ska
    馃敧 Sma偶enie na patelni
    25 min
    174 kcal
    艣redni
    馃嵆 kuchnia w艂oska
    馃敧 Gotowanie tradycyjne
    This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.