(34 opinie klienta)

Chlebek odrywany z serem ple艣niowym i gruszk膮

Wydrukuj/zapisz Przepis

Podczas kulinarnych podr贸偶y cz臋sto trafiamy na dania, kt贸re wyr贸偶niaj膮 si臋 niezwyk艂ym po艂膮czeniem smak贸w i tekstur. Jednym z takich wyj膮tkowych da艅 jest chlebek odrywany z serem ple艣niowym i gruszk膮. Ta kompozycja doskonale 艂膮czy bogaty smak sera ple艣niowego z delikatno艣ci膮 gruszki, tworz膮c prawdziw膮 uczt臋 dla podniebienia.

To danie ma dla mnie szczeg贸lne znaczenie, poniewa偶 przypomina mi o rodzinnych spotkaniach przy pe艂nym stole i radosnych rozmowach. Wsp贸lna chwila sp臋dzona nad tym chlebkiem sprawia艂a nam ogromn膮 frajd臋 - ka偶dy m贸g艂 oderwa膰 swoj膮 porcj臋 i cieszy膰 si臋 intensywnym smakiem serowego farszu oraz soczysto艣ci膮 gruszek.

Zapewniam Ci臋, 偶e ten chlebek odrywany to nie tylko pyszna przek膮ska czy dodatek do innych da艅 - to r贸wnie偶 mo偶liwo艣膰 odkrycia nowych kulinarnej rozkoszy. Ser ple艣niowy nadaje potrawie charakterystyczny aromat i wyrazisty smak, kt贸ry 艣wietnie kontrastuje z s艂odycz膮 gruszek. Dodatkowo 艣wie偶e zio艂a nadaj膮 ca艂o艣ci swie偶o艣ci i lekkiego pikantnego akcentu.

Niezwyk艂e jest r贸wnie偶 samo spo偶ywanie tego dania. Ka偶dy kawa艂ek chlebka odrywamy r臋cznie, ciesz膮c si臋 d藕wi臋kiem chrupi膮cej sk贸rki i soczystym wn臋trzem pe艂nym serowego wype艂nienia i s艂odkich gruszek. To do艣wiadczenie jest nie tylko smakowe, ale r贸wnie偶 taktylne - mo偶emy poczu膰 struktur臋 ciasta oraz delikatno艣膰 sk艂adnik贸w na naszych palcach.

Je艣li szukasz czego艣 nowego i oryginalnego, to ten przepis na chlebek odrywany z serem ple艣niowym i gruszk膮 jest w艂a艣nie dla Ciebie. Niezale偶nie od tego, czy planujesz przyj臋cie ze znajomymi czy romantyczn膮 kolacj臋 we dwoje, ta potrawa z pewno艣ci膮 zachwyci Twoich go艣ci lub ukochan膮 osob臋.

Po zapieczeniu w piekarniku chlebek nabiera pi臋knej z艂ocistej barwy, a aromaty unosz膮ce si臋 w powietrzu wprowadzaj膮 nas w kulinarne uniesienie. Wystarczy jeden k臋s [🍳], aby przenie艣膰 si臋 na wyimaginowan膮 podr贸偶 po smakach i doznaniach kulinarnej ekstazy.

Zapraszam Ci臋 do odkrycia tej niebanalnej kombinacji smakowej poprzez przygotowanie w艂asnego chlebka odrywanego z serem ple艣niowym i gruszk膮. Gwarantuj臋 Ci prawdziwe uczucie kulinarnego triumfu i satysfakcj臋 z podzielenia si臋 tym wyj膮tkowym daniem ze swoimi bliskimi. Nie wahaj si臋, spr贸buj tego przepisu i pozw贸l sobie na pe艂ni臋 smaku [🍳]!

Sk艂adniki przepisu

Niezb臋dne przyrz膮dy

Przygotowanie chlebka odrywanego Sk艂adniki potrzebne do przygotowania chlebka odrywanego Jak zrobi膰 chlebek odrywany krok po kroku? Pomys艂y na podanie i dodatki do chlebka odrywanego Inne

  • Etap 1

    W du偶ej misce wymieszaj m膮k臋, suchye dro偶d偶e, cukier i s贸l.

  • Etap 2

    Dodaj ciep艂膮 wod臋 stopniowo do suchej mieszanki i wymieszaj sk艂adniki za pomoc膮 drewnianej 艂opatki lub r臋ki a偶 powstanie jednolite ciasto.

  • Etap 3

    Prze艂贸偶 ciasto na stolnic臋 opr贸szon膮 m膮k膮 i zagniataj przez oko艂o 10 minut, a偶 b臋dzie elastyczne i g艂adkie.

  • Etap 4

    Umie艣膰 ciasto w misce wysmarowanej oliw膮, przykryj wilgotn膮 szmatk膮 lub foli膮 spo偶ywcz膮 i pozostaw do wyro艣ni臋cia na oko艂o godzin臋 w ciep艂ym miejscu, a偶 podwoi swoj膮 obj臋to艣膰.

  • Etap 5

    W mi臋dzyczasie przygotuj farsz: W ma艂ej misce rozgnie膰 ser ple艣niowy za pomoc膮 widelca, dodaj posiekane zio艂a i wymieszaj dok艂adnie.

  • Etap 6

    Po wyro艣ni臋ciu ciasta, prze艂贸偶 je na lekko opr贸szon膮 m膮k膮 stolnic臋 i delikatnie je wywa艂kuj na prostok膮t o grubo艣ci oko艂o 1 cm.

  • Etap 7

    Rozsmaruj r贸wnomiernie przygotowany farsz serowy po ca艂ej powierzchni ciasta, a nast臋pnie posyp pokrojonymi gruszkami.

  • Etap 8

    Zwijaj ciasto od d艂u偶szego boku wzd艂u偶 ca艂ej d艂ugo艣ci, tworz膮c rolad臋.

  • Etap 9

    Pokr贸j rolad臋 na kawa艂ki o grubo艣ci oko艂o 3-4 cm i uk艂adaj je obok siebie w wysmarowanej t艂uszczem formie do pieczenia.

  • Etap 10

    Przykryj form臋 wilgotn膮 szmatk膮 lub foli膮 spo偶ywcz膮 i pozostaw do ponownego wyro艣ni臋cia na oko艂o 30 minut w ciep艂ym miejscu.

  • Etap 11

    W mi臋dzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180掳C (g贸ra-d贸艂).

  • Etap 12

    Po up艂ywie czasu wyro艣ni臋cia, w艂贸偶 form臋 z chlebkiem do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 25-30 minut, a偶 stanie si臋 z艂ocisty na wierzchu.

  • Etap 13

    Wyjmij chlebek z piekarnika i ostud藕 przez kilka minut. Mo偶esz poda膰 go na ciep艂o lub wystudzi膰 do temperatury pokojowej.

  • Etap 14

    Podawaj chlebek odrywany z serem ple艣niowym i gruszk膮 jako przek膮sk臋 lub dodatek do ulubionych da艅.

Przepis na chlebek odrywany z serem ple艣niowym i gruszk膮

Chlebek odrywany z serem ple艣niowym i gruszk膮 to idealna przek膮ska, kt贸ra po艂膮czy w sobie r贸偶norodno艣膰 smak贸w.

Spr贸buj tego chlebka, kt贸ry rozp艂ywa si臋 w ustach! Po艂am go na kawa艂ki i poczuj chrupi膮c膮 sk贸rk臋 oraz delikatne wn臋trze. Podczas jedzenia odkryjesz harmoni臋 s艂odkich gruszek, intensywnego sera ple艣niowego oraz aromatycznych zi贸艂.

Podawaj ten chlebek jeszcze ciep艂y, aby m贸c delektowa膰 si臋 zapachem 艣wie偶o upieczonego pieczywa. Mo偶esz tak偶e poda膰 go jako dodatek do ulubionych da艅 - doskonale sprawdzi si臋 zar贸wno solo, jak i z daniem g艂贸wnym.

Nie wahaj si臋 eksperymentowa膰 ze sk艂adnikami! Je艣li nie jeste艣 fanem sera ple艣niowego, mo偶esz wybra膰 inny rodzaj sera np. camembert lub feta. A je艣li nie masz akurat gruszek pod r臋k膮, spr贸buj u偶y膰 jab艂ek lub suszonych owoc贸w.

To proste danie o zachwycaj膮cym smaku - nie tylko dla mi艂o艣nik贸w seryjnego do domu!

Zapraszam Ci臋 do przygotowania tego pysznego chleba odrywanego z serem ple艣niowym i gruszk膮 ju偶 dzi艣! Wyobra藕 sobie cudowny moment spo偶ywania go, gdy aromaty rozchodz膮 si臋 po ca艂ym domu... Smacznego!

Najcz臋艣ciej zadawane pytania:

  1. Jakie sk艂adniki s膮 potrzebne do przygotowania chlebka odrywanego z serem ple艣niowym i gruszk膮?

    Sk艂adniki potrzebne do przygotowania chlebka to: 500 g m膮ki pszennej, 7 g suchych dro偶d偶y, 1 艂y偶eczka cukru, 1 艂y偶eczka soli, 300 ml ciep艂ej wody, 200 g sera ple艣niowego (np. roquefort, gorgonzola), 2 艣redniej wielko艣ci gruszki (obrane i pokrojone w kostk臋) oraz gar艣膰 艣wie偶ych zi贸艂 (np. tymianek, rozmaryn) posiekanych.

  2. Jak przygotowa膰 ciasto na chlebek odrywany?

    Aby przygotowa膰 ciasto na chlebek odrywany nale偶y wymiesza膰 m膮k臋, suchye dro偶d偶e, cukier i s贸l w du偶ej misce. Nast臋pnie stopniowo dodawa膰 ciep艂膮 wod臋 do suchej mieszanki i miesza膰 sk艂adniki za pomoc膮 drewnianej 艂opatki lub r臋ki a偶 powstanie jednolite ciasto. Po zagniataniu przez oko艂o 10 minut na stolnicy opr贸szonej m膮k膮, ciasto powinno by膰 elastyczne i g艂adkie.

  3. Jak przygotowa膰 farsz do chlebka odrywanego?

    Farsz do chlebka odrywanego przygotowuje si臋 przez rozgniecenie sera ple艣niowego za pomoc膮 widelca w ma艂ej misce. Nast臋pnie nale偶y doda膰 posiekane zio艂a i dok艂adnie wymiesza膰 wszystko razem.

  4. Jak z艂o偶y膰 i uformowa膰 chlebek odrywany?

    Aby z艂o偶y膰 chlebek odrywany, nale偶y wywa艂kowa膰 wyro艣ni臋te ciasto na prostok膮t o grubo艣ci oko艂o 1 cm na stolnicy opr贸szonej m膮k膮. Nast臋pnie r贸wnomiernie rozsmarowa膰 przygotowany farsz serowy po ca艂ej powierzchni ciasta, a nast臋pnie posypa膰 pokrojonymi gruszkami. Po tym, zwija si臋 ciasto od d艂u偶szego boku wzd艂u偶 ca艂ej d艂ugo艣ci, tworz膮c rolad臋. Rolad臋 nale偶y pokroi膰 na kawa艂ki o grubo艣ci oko艂o 3-4 cm i uk艂ada膰 je obok siebie w wysmarowanej t艂uszczem formie do pieczenia.

  5. Jak piec chle

tabela warto艣ci od偶ywczych

AtrybutWarto艣膰
bia艂ka70
b艂onnik20
cholesterol80.0
Kaloryczno艣膰 (kcal)2000
t艂uszcze50
w臋glowodany300

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.