(34 opinie klienta)

Rwany chleb z mas艂em zio艂owym

Wydrukuj/zapisz Przepis

Wstaw tutaj napisany wst臋p do przepisu

Sk艂adniki przepisu

Niezb臋dne przyrz膮dy

Jak przygotowa膰 rwany chleb z mas艂em zio艂owym

  • Etap 1

    W du偶ym naczyniu wymieszaj m膮k臋, dro偶d偶e instant i s贸l.

  • Etap 2

    Dodaj ciep艂膮 wod臋 i oliw臋. Wyr贸b ciasto za pomoc膮 miksera lub r臋cznie przez oko艂o 5 minut, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮 i utworz膮 elastyczn膮 konsystencj臋.

  • Etap 3

    Przenie艣 ciasto na stolnic臋 opr贸szon膮 m膮k膮 i uformuj je w kul臋.

  • Etap 4

    W艂贸偶 ciasto do miski lekko nat艂uszczonej olejem, przykryj foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw na oko艂o godzin臋 do wyro艣ni臋cia w ciep艂e miejsce.

  • Etap 5

    Podczas gdy ciasto ro艣nie, przygotuj mas艂o zio艂owe. W misce wymieszaj mi臋kkie mas艂o z posiekanymi zio艂ami - natk膮 pietruszki oraz bazyli膮. Dopraw sol膮 i pieprzem wed艂ug w艂asnego smaku. Odstaw na bok.

  • Etap 6

    Po godzinie ciasto powinno podwoi膰 swoj膮 obj臋to艣膰. Prze艂贸偶 je z powrotem na stolnic臋 i delikatnie wyr贸b, aby usun膮膰 nadmiar powietrza.

  • Etap 7

    Przygotuj keks贸wk臋, wysmaruj j膮 oliw膮 lub wy艂贸偶 papierem do pieczenia.

  • Etap 8

    Rozci膮gnij ciasto w prostok膮tny kszta艂t o grubo艣ci oko艂o 2 cm.

  • Etap 9

    Posmaruj r贸wnomiernie mas艂em zio艂owym po ca艂ej jego powierzchni.

  • Etap 10

    Zwijaj ciasto od d艂u偶szego boku tak, aby utworzy膰 rolad臋.

  • Etap 11

    Umie艣膰 rolad臋 w przygotowanej keks贸wce, szczelnie dociskaj膮c ko艅ce do 艣rodka formy.

  • Etap 12

    Przykryj keks贸wk臋 foli膮 spo偶ywcz膮 i pozostaw na kolejne 30 minut do ponownego wyro艣ni臋cia.

  • Etap 13

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200掳C (180掳C dla piekarnika konwekcyjnego).

  • Etap 14

    Wyjmij foli臋 spo偶ywcz膮 z chleba i w艂贸偶 go do nagrzanego piekarnika.

  • Etap 15

    Piecz przez oko艂o 25-30 minut lub a偶 chleb nabierze z艂ocistego koloru i b臋dzie puszysty wewn膮trz.

  • Etap 16

    Po upieczeniu wyjmij chleb z keks贸wki i odstaw do ostygni臋cia na kratce.

Przepis na rwany chleb z mas艂em zio艂owym

Rwany chleb z mas艂em zio艂owym to pyszne po艂膮czenie chrupi膮cego chleba i aromatycznego mas艂a zio艂owego. Ten prosty przepis jest doskona艂y zar贸wno na 艣niadanie, jak i jako dodatek do przyj臋cia.

Chrupi膮cy chleb o z艂ocistym kolorze ma delikatn膮 wewn膮trz struktur臋. Podczas spo偶ywania poczujesz nut臋 oliwy, kt贸ra idealnie komponuje si臋 ze smakiem zi贸艂 w mas艂e.

Aby przygotowa膰 rwany chleb, wystarczy wyrobi膰 ciasto, doda膰 dro偶d偶e instant i s贸l do m膮ki pszennej, a nast臋pnie formowa膰 je w kul臋 i pozostawi膰 do wyro艣ni臋cia. Po rozwa艂kowaniu ciasta mo偶emy cieszy膰 si臋 procesem robienia rolady oraz dodawaniem aromatycznego mas艂a zio艂owego.

Gdy upieczesz ten pi臋kny chlebek i us艂yszysz jego chrupi膮cy d藕wi臋k podczas krojenia, ju偶 b臋dziesz wiedzie膰 偶e czeka Ci臋 prawdziwa uczta dla podniebienia.

Podaj rwany chleb na st贸艂 jako centralny punkt kolacji lub skosztuj go samemu - nie wa偶ne jak go podasz, ka偶dy kto spr贸buje b臋dzie zachwycony tym prosto przygotowanym smako艂ykiem.

Gotowanie to tak偶e zabawa - mo偶esz eksperymentowa膰 z r贸偶nymi zio艂ami i przyprawami, tak aby dopasowa膰 smak do swoich preferencji. Je艣li jeste艣 fanem ostrych potraw, mo偶na doda膰 odrobin臋 czosnku lub chili do mas艂a zio艂owego.

Przygotowanie rwanego chleba to nie tylko spos贸b na pyszne danie, ale tak偶e okazja do sp臋dzenia czasu w kuchni i czerpania rado艣ci z w艂asnor臋cznego przygotowania tego wyj膮tkowego smako艂yka.

Zach臋cam Ci臋 wi臋c do si臋gni臋cia po ten przepis i stworzenia w艂asnej wariacji na temat rwanej pieczywa - pewnie b臋dziesz chcia艂 podzieli膰 si臋 tym przepysznym chlebkiem ze swoimi bliskimi!

Smacznego! 🍳

Najcz臋艣ciej zadawane pytania:

  1. Jakie sk艂adniki s膮 potrzebne do przygotowania rwanego chleba z mas艂em zio艂owym?

    Aby przygotowa膰 rwany chleb z mas艂em zio艂owym, b臋dziesz potrzebowa膰: 500 g m膮ki pszennej, 7 g dro偶d偶y instant, 1 艂y偶eczki soli, 350 ml ciep艂ej wody, 2 艂y偶ek oliwy z oliwek na ciasto oraz 100 g mi臋kkiego mas艂a, p贸艂 p臋czka 艣wie偶ej natki pietruszki (posiekanej), kilka listk贸w 艣wie偶ej bazylii (posiekanych), soli i pieprzu do smaku na mas艂o zio艂owe.

  2. Jak przygotowa膰 ciasto na rwany chleb?

    Aby przygotowa膰 ciasto na rwany chleb, nale偶y wymiesza膰 w du偶ej misce m膮k臋, dro偶d偶e instant i s贸l. Nast臋pnie doda膰 ciep艂膮 wod臋 i oliw臋. Wyrabia膰 ciasto przez oko艂o 5 minut a偶 b臋dzie mia艂o elastyczn膮 konsystencj臋. Przenie艣膰 ciasto na stolnic臋 opr贸szon膮 m膮k膮 i uformowa膰 je w kul臋. Prze艂o偶y膰 ciasto do lekko nat艂uszczonej olejem miski, przykry膰 foli膮 spo偶ywcz膮 i odstawi膰 na godzin臋 do wyro艣ni臋cia w ciep艂e miejsce.

  3. Jak przygotowa膰 mas艂o zio艂owe?

    Aby przygotowa膰 mas艂o zio艂owe, nale偶y wymiesza膰 mi臋kkie mas艂o z posiekanymi zio艂ami (natka pietruszki i bazylia). Nast臋pnie doprawi膰 sol膮 i pieprzem wed艂ug w艂asnego smaku. Mas艂o zio艂owe jest gotowe.

  4. Jak uformowa膰 rwany chleb?

    Po wyro艣ni臋ciu ciasta, nale偶y je prze艂o偶y膰 na stolnic臋 i delikatnie wyrabia膰, aby usun膮膰 nadmiar powietrza. Przygotowa膰 keks贸wk臋, wysmarowa膰 j膮 oliw膮 lub wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Rozci膮gn膮膰 ciasto w prostok膮tny kszta艂t o grubo艣ci oko艂o 2 cm. Nast臋pnie r贸wnomiernie posmarowa膰 powierzchni臋 ciasta mas艂em zio艂owym.

  5. Jak d艂ugo piec rwany chleb z mas艂em zio艂owym?

    Rwany chleb z mas艂em zio艂owym pow

tabela warto艣ci od偶ywczych

AtrybutWarto艣膰
bia艂ka36
b艂onnik14
cholesterol40.0
Kaloryczno艣膰 (kcal)1632
t艂uszcze15
w臋glowodany339

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.