(34 opinie klienta)

Racuszki si艂acza i frytki z marchewki

Wydrukuj/zapisz Przepis

Witajcie, kulinarni odkrywcy! Dzi艣 zabieram Was w niezwyk艂膮 podr贸偶 smak贸w i aromat贸w. Przed Wami przepis na racuszki si艂acza i frytki z marchewki - po艂膮czenie wyj膮tkowych da艅, kt贸re z pewno艣ci膮 rozgrzeje Wasz膮 wyobra藕ni臋 kulinarn膮!

Po raz pierwszy us艂ysza艂am o tych niezwyk艂ych racuszkach od mojego dziadka, kt贸ry opowiada艂 mi histori臋 ich powstania. Wed艂ug rodzinnej legendy, nazwa "racuszki si艂acza" pochodzi od m臋偶czyzny o olbrzymich musku艂ach, kt贸ry uwielbia艂 je je艣膰 dla nabrania energii przed ci臋偶kim treningiem.

Ju偶 samo przygotowywanie tego dania budzi we mnie wiele emocji. Pami臋tam jak babcia stawa艂a przy kuchence ze spienionym ciastem w misce i cieszy艂a si臋 zapachem 艣wie偶o sma偶onych racuszk贸w unosz膮cym si臋 w domu. To by艂o magiczne uczucie rado艣ci i satysfakcji.

Racuszki si艂acza to po艂膮czenie delikatnego ciasta na bazie jajek i m膮ki pszennej oraz chrupi膮cych broku艂owych r贸偶yczek na wierzchu. Ich z艂ocista sk贸rka sprawia, 偶e trudno oprze膰 si臋 pokusie spr贸bowania jednego... a potem drugiego i trzeciego!

Ale to nie koniec! Do tego smakowitego zestawu dodajemy jeszcze frytki z marchewki, kt贸re swoim s艂odkim aromatem i kruchym wn臋trzem idealnie komponuj膮 si臋 z racuszkami si艂acza. Marchewka jest bogata w witaminy i przynosi zdrowie na talerzu.

Teraz mo偶esz samodzielnie odkry膰 te przyjemno艣ci kulinarne! Z 艂atwo dost臋pnych sk艂adnik贸w stworzymy danie pe艂ne smaku, konsystencji i wyj膮tkowo艣ci. Gotowe w kilka minut - idealne na obiad dla ca艂ej rodziny czy jako przek膮ska na imprez臋 ze znajomymi.

Zach臋cam Ci臋 do spr贸bowania tego przepisu ju偶 dzisiaj. Przekonaj si臋 sam jak po艂膮czenie chrupi膮cych racuszk贸w si艂acza i s艂odkich frytek z marchewki mo偶e by膰 prawdziwym festiwalem smak贸w. Czas ruszy膰 do kuchni i rozgrza膰 patelni臋! Smacznego!

Sk艂adniki przepisu

Niezb臋dne przyrz膮dy

Racuszki si艂acza i frytki z marchewki - festiwal smak贸w na talerzu

  • Etap 1

    Marchewk臋 obierz i umyj, a nast臋pnie pokr贸j w cienkie paski, tak aby przypomina艂y frytki.

  • Etap 2

    Broku艂a podziel na r贸偶yczki, umyj je dok艂adnie.

  • Etap 3

    W garnku zagotuj osolony wrz膮tek i gotuj broku艂a przez oko艂o 5 minut, a偶 b臋dzie mi臋kki.

  • Etap 4

    W tym samym czasie w艂贸偶 marchewk臋 do wrz膮cej wody i gotuj przez oko艂o 3 minuty - powinna by膰 lekko chrupi膮ca.

  • Etap 5

    Po ugotowaniu odced藕 warzywa i ostud藕.

  • Etap 6

    W misce roztrzep jajka za pomoc膮 widelca lub trzepaczki kuchennej.

  • Etap 7

    Dodaj m膮k臋 do jajek, stopniowo mieszaj膮c wszystko razem.

  • Etap 8

    Stopniowo dodawaj mleko, ca艂y czas mieszaj膮c mas臋 鈥 powinna mie膰 konsystencj臋 g臋stej 艣mietany.

  • Etap 9

    Na patelni rozgrzej troch臋 oleju ro艣linnego na 艣rednim ogniu.

  • Etap 10

    Do gor膮cego oleju wrzucaj porcje ciasta (okolo dw贸ch 艂y偶ek na jedno racuszek).

  • Etap 11

    Na wierzchu ka偶dego racuszka u艂贸偶 kilka broku艂owych r贸偶yczek.

  • Etap 12

    Sma偶 racuszki z obu stron, a偶 stan膮 si臋 z艂ociste i chrupi膮ce - oko艂o 2-3 minuty z ka偶dej strony.

  • Etap 13

    Wyjmij sma偶one racuszki z patelni i odk艂adaj na r臋cznik papierowy, aby pozby膰 si臋 nadmiaru t艂uszczu.

  • Etap 14

    W tym samym oleju sma偶 marchewk臋 przez oko艂o 5 minut, a偶 b臋dzie delikatnie zarumieniona i mi臋kka.

  • Etap 15

    Odced藕 r贸wnie偶 frytki z marchewki na r臋czniku papierowym, aby pozby膰 si臋 nadmiaru t艂uszczu.

  • Etap 16

    Gotowe! Podawaj gor膮ce racuszki si艂acza i frytki z marchewki jako zdrowy posi艂ek lub przek膮sk臋 dla twojej rodziny!

  • Etap 17

    Teraz mo偶esz cieszy膰 si臋 pysznymi, chrupi膮cymi daniami pe艂nymi warzyw!

Przepis na racuszki si艂acza i frytki z marchewki - festiwal smak贸w na talerzu

Odkryj smakowite danie dla si艂aczy - racuszki si艂acza i frytki z marchewki! Ten przepis pozwoli Ci cieszy膰 si臋 zdrowymi, chrupi膮cymi posi艂kami pe艂nymi warzyw. 

Marchewka i broku艂 s膮 g艂贸wnymi bohaterami tego dania. Marchewkowe frytki to aromatyczne i delikatnie zarumienione paski marchwi o lekkim chrupi膮cym wn臋trzu. Aromatyczny broku艂 nadaje im wyj膮tkowy smak.

Racuszki s膮 prawdziwie kusz膮ce - z艂ociste, chrupi膮ce na zewn膮trz, a jednocze艣nie mi臋kkie w 艣rodku. Ich tajemnica tkwi w g臋stej masie jajeczno-m膮cznej, kt贸ra otula ka偶dy kawa艂ek warzywnego sk艂adnika.

To proste danie mo偶na poda膰 jako zdrowy posi艂ek lub przek膮sk臋 dla ca艂ej rodziny. Sma偶one na 艣rednim ogniu racuszki b臋d膮 idealnie z艂ociste po oko艂o 2-3 minutach na ka偶dej stronie. 

Aby zachowa膰 r贸wnowag臋 smaku, warto r贸wnie偶 spr贸bowa膰 sma偶onych marchewkowych frytek. S膮 one delikatne, s艂odkie i doskonale komponuj膮 si臋 z pikantnym curry czy sosem czosnkowym.

Wydziel troch臋 czasu na przygotowanie tych pyszno艣ci i delektuj si臋 ich smakiem. Podawaj je ciep艂e, aby zachowa膰 chrupko艣膰 i aromat. To danie uraczy Ci臋 oryginalnym po艂膮czeniem warzyw oraz wywo艂a u艣miech na twarzach Twoich bliskich! Smacznego!

Najcz臋艣ciej zadawane pytania:

  1. Jakie warzywa potrzebne s膮 do przygotowania racuszk贸w si艂acza?

    Do przygotowania racuszk贸w si艂acza potrzebna jest du偶a marchewka i ma艂y broku艂.

  2. Jak przygotowa膰 frytki z marchewki?

    Aby przygotowa膰 frytki z marchewki, nale偶y obrazi膰 i umy膰 marchewk臋, a nast臋pnie pokroi膰 j膮 w cienkie paski przypominaj膮ce frytki. Gotowa膰 w osolonym wrz膮tku przez oko艂o 3 minuty, a偶 b臋d膮 lekko chrupi膮ce. Po ugotowaniu odcedzi膰 i ostudzi膰.

  3. Jak przygotowa膰 ciasto na racuszki si艂acza?

    Aby przygotowa膰 ciasto na racuszki si艂acza, nale偶y roztrzepa膰 jajka w misce za pomoc膮 widelca lub trzepaczki kuchennej. Nast臋pnie doda膰 m膮k臋 i stopniowo mieszaj膮c dodawa膰 mleko, a偶 masa b臋dzie mia艂a konsystencj臋 g臋stej 艣mietany.

  4. Jak sma偶y膰 racuszki si艂acza?

    Na rozgrzanej patelni z olejem ro艣linnym, wrzuca膰 porcje ciasta (oko艂o dw贸ch 艂y偶ek na jedno racuszek). Na wierzchu ka偶dego racuszka uk艂ada膰 kilka broku艂owych r贸偶yczek. Sma偶y膰 z obu stron, a偶 stan膮 si臋 z艂ociste i chrupi膮ce – oko艂o 2-3 minuty z ka偶dej strony.

  5. Jak d艂ugo sma偶y膰 frytki z marchewki?

    Aby sma偶y膰 frytki z marchewki, nale偶y je sma偶y膰 na gor膮cym oleju przez oko艂o 5 minut, a偶 b臋d膮 delikatnie zarumienione i mi臋kkie.

tabela warto艣ci od偶ywczych

AtrybutWarto艣膰
bia艂ka20
b艂onnik10
cholesterol372.0
Kaloryczno艣膰 (kcal)634
t艂uszcze29
w臋glowodany73

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.