(34 opinie klienta)

Pizzerinki portobello

Wydrukuj/zapisz Przepis

Zapach 艣wie偶o pieczonego ciasta, smak soczystych pomidor贸w i roztopionego sera, a do tego chrupi膮ca tekstura grzyba... Czy jest co艣 bardziej kusz膮cego ni偶 pizzerinki portobello? To niezwyk艂e danie, kt贸re przeniesie Ci臋 w kulinarne podr贸偶e pe艂ne przyjemno艣ci i wyj膮tkowych dozna艅.

Pochodzenie tych pysznych przek膮sek si臋ga daleko wstecz - od czas贸w w艂oskiej tradycji rodzinnej. Wspomnienia z domowych spotka艅 przy stole s膮 bezcenne. Teraz masz szans臋 stworzy膰 swoje w艂asne wspomnienia, tworz膮c te niesamowite pizzerinki portobello.

Przygotowanie tego dania to prawdziwa uczta dla zmys艂贸w. Juicy grzyb portobello pe艂ni rol臋 doskona艂ej bazy, kt贸ra trzyma delikatny farsz sk艂adaj膮cy si臋 z aromatycznego sosu pomidorowego, startego sera mozzarella oraz czarnych oliwek dodaj膮cych lekkiej nuty pikantno艣ci. Wszystko to zostaje umieszczone w miseczkach zrobionych przez natur臋 sam膮 - pieczarkach portobello.

Kiedy wkroczysz do kuchni i rozpoczniesz proces tworzenia tych wybornych pizzerek, poczujesz ekscytacj臋 rosn膮c膮 w Twoim sercu. Ka偶dy ruch no偶a, ka偶de sk艂adanie smakowitego farszu, to jak ta艅cz膮ca symfonia smak贸w.

Ju偶 teraz mo偶esz wyobrazi膰 sobie zapach 艣wie偶o pieczonej pizzerinki portobello unosz膮cy si臋 w Twojej kuchni. Kiedy wyjmiesz je z piekarnika lub grilla, ser b臋dzie odpowiednio roztopiony i z艂ocisty, a aromatyczny sos pomidorowy po艂膮czy si臋 ze smakiem grzyb贸w i oliwek.

Czasami warto spr贸bowa膰 czego艣 nowego i wprowadzi膰 do swojej kuchni odrobin臋 niezwyk艂o艣ci. Pizzerinki portobello to idealna propozycja dla mi艂o艣nik贸w w艂oskiej kuchni, wegetarian oraz wszystkich poszukuj膮cych oryginalnych smakowych kompozycji. Nie musisz by膰 ekspertem w gotowaniu - ten przepis jest prosty do wykonania i dost臋pne sk艂adniki sprawi膮, 偶e stworzenie tego dania b臋dzie prawdziw膮 przyjemno艣ci膮.

Zapraszam Ci臋 wi臋c do odkrycia tajemnic pizzerinek portobello! Gotuj ze mn膮 razem!

Sk艂adniki przepisu

Niezb臋dne przyrz膮dy

Przygotowanie pizzerinek portobello

  • Etap 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.

  • Etap 2

    Dok艂adnie umyj i osusz pieczarki. Usu艅 艂odygi, aby powsta艂y ma艂e "miseczki".

  • Etap 3

    Na papierze do pieczenia u艂贸偶 pieczarki w taki spos贸b, aby otworem by艂y skierowane w d贸艂.

  • Etap 4

    W rondelku na 艣rednim ogniu podgrzej niewielk膮 ilo艣膰 oliwy z oliwek. Dodaj cebul臋 i czosnek, sma偶 przez oko艂o 2 minuty a偶 b臋d膮 mi臋kkie i lekko z艂ociste.

  • Etap 5

    Nast臋pnie dodaj sos pomidorowy do rondelka i dok艂adnie wymieszaj z cebul膮 i czosnkiem. Gotuj przez kolejne kilka minut, a偶 sos b臋dzie zag臋szczony.

  • Etap 6

    Wy艂膮cz ogie艅 i delikatnie wmieszaj starty ser mozzarella oraz pokrojone czarne oliwki do sosu pomidorowego.

  • Etap 7

    Na ka偶d膮 pieczark臋 na艂贸偶 r贸wn膮 ilo艣膰 farszu z serem i oliwkami.

  • Etap 8

    Przenie艣 blaszk臋 z pieczarkami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 15-20 minut, a偶 ser si臋 roztopi i warzywa b臋d膮 mi臋kkie.

  • Etap 9

    Po upieczeniu wyjmij pizzerinki portobello z piekarnika i odstaw na chwil臋, aby lekko przestyg艂y.

  • Etap 10

    Podawaj gor膮ce jako przek膮sk臋 lub dodatek do dania g艂贸wnego.

  • Etap 11

    Uwaga: Je艣li wolisz grillowa膰, mo偶esz r贸wnie偶 przygotowa膰 te pizzerinki na grillu. Wystarczy umie艣ci膰 je bezpo艣rednio na ruszcie, grillowa膰 przez oko艂o 10-15 minut (odwracaj膮c raz po po艂owie czasu), a nast臋pnie doda膰 farsz i kontynuowa膰 grillowanie przez kolejne kilka minut, a偶 ser si臋 roztopi.

Przepis na pyszne pizzerinki portobello

Przygotuj si臋 na kulinarne doznania, bo pizzerinki portobello s膮 niezwykle smaczne i satysfakcjonuj膮ce! Te pyszne przek膮ski to idealny wyb贸r dla mi艂o艣nik贸w pizzy i pieczarek. Soczyste kapelusze pieczarki portobello pe艂ni膮 rol臋 doskona艂ej "miseczki" dla aromatycznego farszu z sosem pomidorowym, startym serem mozzarella, czarnymi oliwkami, cebul膮 i czosnkiem. To po艂膮czenie smak贸w sprawia, 偶e ka偶dy k臋s jest prawdziw膮 eksplozj膮 smaku!

Pizzerinki portobello mo偶esz poda膰 jako gor膮c膮 przek膮sk臋 lub dodatek do dania g艂贸wnego. Ich przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy umie艣ci膰 je w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut (lub grillowa膰 przez oko艂o 10-15 minut), a偶 ser si臋 roztopi i warzywa b臋d膮 mi臋kkie.

To danie jest niesamowicie wszechstronne - mo偶esz eksperymentowa膰 z r贸偶nymi dodatkami wed艂ug swoich preferencji. Dodaj suszone pomidory, 艣wie偶e zio艂a czy pokrojon膮 papryk臋 dla jeszcze wi臋kszej palety smakowej.

A teraz czas przej艣膰 do akcji! Wspaniale skomponowane smaki tych pizzerinek zachwyci膮 Twoje podniebienie i sprawi膮, 偶e si臋gniesz po kolejny kawa艂ek. Nie czekaj d艂u偶ej - zanurz si臋 w smakowej przygodzie i ciesz si臋 tym przepysznym daniem!

Najcz臋艣ciej zadawane pytania:

  1. Jakie s膮 sk艂adniki potrzebne do przygotowania Pizzerinek Portobello?

    Sk艂adniki potrzebne do przygotowania Pizzerinek Portobello to: 4 pieczarki portobello, 1/2 szklanki sosu pomidorowego, 1/2 szklanki startego sera mozzarella, 1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1 z膮bek czosnku przeci艣ni臋ty przez prask臋 oraz oliwa z oliwek do skropienia.

  2. Jak przygotowa膰 pieczarki przed nadzieniem?

    Aby przygotowa膰 pieczarki przed nadzieniem nale偶y je dok艂adnie umy膰 i osuszy膰, a nast臋pnie usun膮膰 艂odygi tak aby powsta艂y ma艂e “miseczki”.

  3. Jak przygotowa膰 farsz do pizzerinek?

    Farsz do pizzerinek przygotowuje si臋 w rondelku na 艣rednim ogniu. Na rozgrzan膮 oliw臋 z oliwek dodajemy cebul臋 i czosnek i sma偶ymy przez oko艂o 2 minuty a偶 b臋d膮 mi臋kkie i lekko z艂ociste. Nast臋pnie dodajemy sos pomidorowy i gotujemy przez kilka minut, a偶 sos b臋dzie zag臋szczony. Wy艂膮czamy ogie艅 i dodajemy starty ser mozzarella oraz pokrojone czarne oliwki do sosu pomidorowego.

  4. Jak d艂ugo nale偶y piec pizzerinki Portobello?

    Pizzerinki Portobello nale偶y piec w rozgrzanym piekarniku przez oko艂o 15-20 minut, a偶 ser si臋 roztopi i warzywa b臋d膮 mi臋kkie.

  5. Czym mo偶na poda膰 pizzerinki Portobello?

    Pizzerinki Portobello mo偶na podawa膰 jako przek膮sk臋 lub dodatek do dania g艂贸wnego.

tabela warto艣ci od偶ywczych

AtrybutWarto艣膰
bia艂ka16
b艂onnik4
cholesterol22.0
Kaloryczno艣膰 (kcal)256
t艂uszcze14
w臋glowodany18

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.