(2 opinie klienta)

    Zielone kaszotto na zimno – sa艂atka z zio艂owym pesto ciekawy przepis

    Wydrukuj/zapisz Przepis

    Czy jeste艣 gotowy na kulinarn膮 podr贸偶 pe艂n膮 艣wie偶o艣ci i aromat贸w? Przedstawiam Ci przepis na Zielone kaszotto na zimno, czyli sa艂atk臋 z zio艂owym pesto. Ta wyj膮tkowa sa艂atka to po艂膮czenie chrupi膮cej kaszy gryczanej, soczystych og贸rk贸w oraz intensywnego smaku zio艂owego pesto. Sk艂adniki potrzebne do przygotowania tego dania s膮 proste i 艂atwo dost臋pne: niepalona kasza gryczana, du偶e og贸rki, 艣wie偶a bazylia, mi臋ta oraz natka pietruszki. Aby nada膰 sa艂atce dodatkowy smak i 艣wie偶o艣膰, u偶yjemy soku z cytryny oraz oliwy z oliwek extra virgin. Nie zapomnij r贸wnie偶 o soli i pieprzu do doprawienia ca艂o艣ci.Przygotowanie Zielonego kaszotta na zimno rozpoczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. Gotujemy j膮 w osolonym wrz膮tku a偶 b臋dzie mi臋kka, ale nadal lekko al dente - tak by zachowa膰 jej odpowiedni膮 konsystencj臋. Nast臋pnie odcedzamy i p艂uczemy pod chodn膮 wod膮. Og贸rki kroimy w kostk臋 o r贸wnych rozmiarach. Je艣li u偶ywamy og贸rk贸w gruntowych, mo偶emy zostawi膰 sk贸rk臋 dla dodatkowego efektu kolorystycznego i tekstury.Nast臋pnie przechodzimy do przygotowania zio艂owego pesto. W blenderze umieszczamy 艣wie偶膮 bazyli臋, mi臋t臋 oraz natk臋 pietruszki. Dodajemy sok z cytryny oraz oliw臋 z oliwek extra virgin. Ca艂o艣膰 blendujemy, a偶 uzyskamy g艂adk膮 i kremow膮 konsystencj臋 pesto. Doprawiamy sol膮 i pieprzem wed艂ug w艂asnego gustu.W misce 艂膮czymy gotowan膮 kasz臋 gryczan膮, pokrojone og贸rki oraz przygotowane pesto. Delikatnie mieszamy wszystkie sk艂adniki, aby dobrze si臋 po艂膮czy艂y i smaki przegryz艂y ze sob膮. Przed podaniem sch艂adzamy sa艂atk臋 przez oko艂o 30 minut w lod贸wce - to sprawi, 偶e smaki b臋d膮 jeszcze bardziej intensywne, a aromaty si臋 przegryz膮.

    Sk艂adniki przepisu

    Niezb臋dne przyrz膮dy

    Przygotowanie kaszy gryczanej Przygotowanie pesto z bazylii, mi臋ty i natki pietruszki Sch艂adzanie sa艂atki przed podaniem Serwowanie Zielonego kaszotto na zimno

    • Etap 1

      1. Przygotuj kasz臋 gryczan膮 wed艂ug instrukcji na opakowaniu.

    • Etap 2

      2. Gotuj kasz臋 w osolonym wrz膮tku przez oko艂o 15 minut, a偶 b臋dzie mi臋kka, ale lekko al dente.

    • Etap 3

      3. Odced藕 i przep艂ucz kasz臋 pod zimn膮 wod膮.

    • Etap 4

      4. Pokr贸j og贸rki w kostk臋 o r贸wnych rozmiarach.

    • Etap 5

      5. Je艣li u偶ywasz og贸rk贸w gruntowych, mo偶esz zostawi膰 sk贸rk臋 dla dodatkowego koloru i tekstury.

    • Etap 6

      6. Przygotuj pesto: W blenderze umie艣膰 bazyli臋, mi臋t臋, natk臋 pietruszki, sok z cytryny oraz oliw臋 z oliwek extra virgin.

    • Etap 7

      7. Mieszaj do momentu uzyskania kremowej konsystencji pesto.

    • Etap 8

      8. Dopraw pesto sol膮 i pieprzem do smaku.

    • Etap 9

      9. W misce wymieszaj gotowan膮 kasz臋 gryczan膮, pokrojone og贸rki oraz przygotowane pesto.

    • Etap 10

      10.Delikatnie wymieszaj wszystkie sk艂adniki sa艂atki ze sob膮.

    • Etap 11

      11.Przed podaniem sch艂贸d藕 sa艂atk臋 przez oko艂o 30 minut w lod贸wce,

    • Etap 12

      12.Aby smaki i aromaty si臋 przegryz艂y

    • Etap 13

      13.Sa艂atk臋 Zielone kaszotto na zimno podawaj na talerzach lub w misach

    • Etap 14

      14.Jako g艂贸wne danie lub dodatek do grillowanych mi臋s czy ryb

    • Etap 15

      15

    • Etap 16

      Etap 16

    • 17

      11

    • 22

      22

    • 22

      22

    • 33

      33

    • 33

      33

    • 33

      33

    • 33

      33

    • 33

      33

    • 33

      33

    • 33

      33

    • 33

      33

    • 33

      34

    • 444

      44

    • 4

      44

    tytul pytania - test

    Zielone kaszotto na zimno, czyli sa艂atka z zio艂owym pesto, to doskona艂y wyb贸r na letnie danie pe艂ne 艣wie偶o艣ci i aromatycznych smak贸w.

    G艂贸wnymi sk艂adnikami sa艂atki s膮 niepalona kasza gryczana, soczyste og贸rki oraz intensywne pesto z bazylii, mi臋ty i natki pietruszki.

    Aby przygotowa膰 to danie, wystarczy ugotowa膰 kasz臋 wed艂ug instrukcji na opakowaniu i przestudzi膰 j膮 pod strumieniem zimnej wody. Og贸rki kroimy w kostk臋 o r贸wnych rozmiarach.

    Nast臋pnie warto przygotowa膰 domowe pesto z dodatkiem 艣wie偶ej bazylii, mi臋ty i natki pietruszki mieszaj膮c je razem w blenderze ze 艣wie偶ym sokiem z cytryny oraz oliw膮 extra virgin. Dodajemy s贸l i pieprz do smaku.

    W misce 艂膮czymy przestudzon膮 kasz臋 gryczan膮, pokrojone og贸rki i aromatyczne pesto. Delikatnie mieszamy wszystkie sk艂adniki tak, aby si臋 dobrze po艂膮czy艂y.

    Przed podaniem sch艂adzamy sa艂atk臋 przez oko艂o 30 minut w lod贸wce - dzi臋ki temu smaki jeszcze bardziej si臋 przegryz膮.

    Zielone kaszotto na zimno mo偶emy serwowa膰 na talerzach lub w misach jako samodzielne danie, albo jako dodatek do grillowanych mi臋s czy ryb.

    To danie jest idealne dla os贸b poszukuj膮cych orze藕wiaj膮cej alternatywy dla tradycyjnego kaszotto, a jednocze艣nie ceni膮ce zdrowe i aromatyczne smaki.

    Nie czekaj d艂u偶ej - wypr贸buj ten przepis i rozkoszuj si臋 lekko艣ci膮 i 艣wie偶o艣ci膮 Zielonego kaszotto na zimno ju偶 dzisiaj! 🍳

    Zielone kaszotto na zimno - sa艂atka z pesto o warto艣ci od偶ywczych i kaloryczno艣ci

    Zielone kaszotto na zimno, czyli sa艂atka z zio艂owym pesto, to przepis, kt贸ry ma wiele korzy艣ci zdrowotnych. Przede wszystkim jest niskokaloryczny, poniewa偶 jedna porcja zawiera tylko 715 kcal. Jest to idealne danie dla os贸b dbaj膮cych o lini臋 lub chc膮cych schudn膮膰.

    Sk艂adniki tego przepisu s膮 r贸wnie偶 bogate w bia艂ko - ka偶da porcja dostarcza 15 g tego sk艂adnika. Bia艂ko jest wa偶ne dla budowy i regeneracji mi臋艣ni, dlatego warto je spo偶ywa膰 regularnie.

    T艂uszcze w tej sa艂atce pochodz膮 g艂贸wnie z oliwy z oliwek extra virgin u偶ytej do przygotowania pesto. T艂uszcze te s膮 zdrowe dla naszego organizmu i dostarczaj膮 niezb臋dnych nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych.

    W臋glowodany w tym daniu pochodz膮 g艂贸wnie z kaszy gryczanej i og贸rk贸w. Kasza gryczana jest bogata w b艂onnik pokarmowy, kt贸ry jest wa偶ny dla prawid艂owego funkcjonowania uk艂adu trawiennego oraz regulacji poziomu cukru we krwi.

    B艂onnik pektynowy obecny w og贸rkach r贸wnie偶 wspomaga prac臋 jelit oraz pomaga utrzyma膰 uczucie syto艣ci przez d艂u偶szy czas.

    Jedn膮 z najwi臋kszych zalet tego przepisu jest brak cholesterolu i niski poziom sodu. Cholesterol jest g艂贸wnym czynnikiem ryzyka chor贸b sercowo-naczyniowych, dlatego warto unika膰 pokarm贸w bogatych w ten sk艂adnik.

    Podsumowuj膮c, zielone kaszotto na zimno to zdrowa i smaczna sa艂atka, kt贸ra dostarcza naszemu organizmowi wa偶nych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Mo偶e by膰 dostosowana do r贸偶nych potrzeb dietetycznych - mo偶na doda膰 wi臋cej bia艂ka poprzez dodanie grillowanego kurczaka lub tofu, a dla os贸b na diecie niskow臋glowodanowej mo偶na zmniejszy膰 ilo艣膰 kaszy gryczanej. Wa偶ne jest r贸wnie偶 kontrolowanie rozmiar贸w porcji, aby utrzyma膰 zr贸wnowa偶on膮

    tabela warto艣ci od偶ywczych

    AtrybutWarto艣膰
    bia艂ka15
    b艂onnik6
    Kaloryczno艣膰 (kcal)715
    t艂uszcze500
    w臋glowodany48

    This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.