(34 opinie klienta)

Kanapka drwalska

Wydrukuj/zapisz Przepis

Wyobra藕 sobie, 偶e jeste艣 w g臋stym lesie, otoczony zapachem 艣wie偶ego drewna i szumem drzew. S艂o艅ce delikatnie przenika przez li艣cie, tworz膮c ukryte plamy 艣wiat艂a na ziemi. W oddali s艂yszysz 艂omoty siekiery i 艣piew ptak贸w. To w艂a艣nie tutaj narodzi艂a si臋 inspiracja do stworzenia wyj膮tkowej kanapki - kanapki drwalskiej.

Ten prosty przepis 艂膮czy w sobie tradycj臋 kuchni le艣nych robotnik贸w z nowoczesnym smakiem i satysfakcjonuj膮c膮 konsystencj膮. Kanapka drwalska to po艂膮czenie chrupi膮cej chlebowej kromki z intensywnie sma偶on膮 kie艂bas膮 o g艂臋bokim aromacie dymu oraz roztopionym serem gouda, kt贸ry dodaje niepowtarzalnej delikatno艣ci ka偶demu k臋sowi.

Ale ta kanapka to nie tylko mieszanka smaku i zapachu - to r贸wnie偶 podr贸偶 do moich wspomnie艅 sp臋dzanych ze znajomymi przy ognisku w lesie. Dzielenie si臋 tym pysznym daniem sprawia艂o nam ogromn膮 rado艣膰 i budowa艂o wi臋藕 mi臋dzy nami.

Kiedy przygotowuj臋 t臋 kanapk臋 teraz, czuj臋 jakby艣my wszyscy byli razem zn贸w - przyjemne ciep艂o ogniska, rozmowy pe艂ne 艣miechu i zapach sma偶onej kie艂basy unosi si臋 w powietrzu. To danie nie tylko zaspokaja g艂贸d, ale r贸wnie偶 przywo艂uje te pi臋kne chwile wsp贸lnego sp臋dzania czasu.

Kanapka drwalska to po艂膮czenie prostoty i wyj膮tkowego smaku. Chrunch na zewn膮trz, mi臋kko艣膰 serowo-kie艂basianego wn臋trza - to wszystko sprawia, 偶e jest ona idealna jako szybki lunch czy przek膮ska podczas pikniku w plenerze. Jest 艂atwa do przygotowania i mo偶na j膮 dostosowa膰 do w艂asnych upodoba艅, dodaj膮c ulubione dodatki, takie jak plastry og贸rka czy pomidora.

Czy gotowy jeste艣 odby膰 t臋 kulinarzn膮 podr贸偶? Wypr贸buj kanapk臋 drwalsk膮 i odkryj magi臋 smak贸w le艣nej tradycji!

Sk艂adniki przepisu

Niezb臋dne przyrz膮dy

Kanapka drwalska - przepis

  • Etap 1

    Rozgrzej patelni臋 na 艣rednim ogniu.

  • Etap 2

    Pokr贸j kie艂bas臋 na plastry o grubo艣ci oko艂o 0,5 cm.

  • Etap 3

    Wrzu膰 pokrojon膮 kie艂bas臋 na patelni臋 i sma偶 przez oko艂o 5 minut lub do momentu, gdy b臋dzie chrupi膮ca i lekko zrumieniona.

  • Etap 4

    W mi臋dzyczasie umie艣膰 dwie kromki chleba drwala na desce do krojenia.

  • Etap 5

    Na jednej z nich po艂贸偶 kilka plasterk贸w sera gouda - ilo艣膰 dopasuj wed艂ug swojego gustu.

  • Etap 6

    Dodaj r贸wnie偶 ulubione dodatki - np. plastry og贸rka, pomidora czy li艣cie sa艂aty.

  • Etap 7

    Nast臋pnie po艂贸偶 upra偶on膮 kie艂bas臋 na wierzchu serem i dodatkami.

  • Etap 8

    Przykryj drug膮 kromk膮 chleba drwala, tworz膮c kanapk臋.

Przepis na kanapk臋 drwalsk膮

Przygotuj si臋 na prawdziw膮 uczt臋 smak贸w! Kanapka drwalska to idealna propozycja dla wszystkich mi艂o艣nik贸w intensywnych i aromatycznych da艅. Ta po偶ywna przek膮ska z pewno艣ci膮 nie zawiedzie Twoich oczekiwa艅.

G艂贸wnym sk艂adnikiem kanapki jest soczysta kie艂basa, kt贸ra poddana jest kr贸tkiemu sma偶eniu na patelni, aby uzyska膰 chrupi膮c膮 i delikatnie zrumienion膮 struktur臋. Towarzyszy jej ser gouda - wyborowy dodatek, kt贸ry nadaje kanapce wyrazistego smaku.

Ale to jeszcze nie koniec! Mo偶esz r贸wnie偶 doda膰 ulubione dodatki takie jak plastry og贸rka, pomidora czy li艣cie sa艂aty. Te 艣wie偶e sk艂adniki dodaj膮 kanapce odrobiny orze藕wienia oraz 艣wietnie komponuj膮 si臋 ze smakiem kie艂basy i sera.

Nasza kanapka drwalska najlepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej lub lekko ciep艂a prosto z patelni. Je艣li chcesz dostarczy膰 sobie wi臋cej energii, mo偶esz j膮 tak偶e podgrza膰 w piekarniku przez kilka minut.

Spr贸buj tej pysznej kanapki drwalskiej ju偶 dzi艣 i pozw贸l sobie na rozkoszowanie si臋 bogactwem smak贸w. Z pe艂nym przekonaniem zach臋cam Ci臋 do przygotowania tego dania - gwarantuj臋, 偶e nie b臋dziesz 偶a艂owa膰!

Smacznego! 🍳

Najcz臋艣ciej zadawane pytania:

  1. Jakie sk艂adniki potrzebne s膮 do kanapki drwalskiej?

    Do kanapki drwalskiej potrzebujesz: 2 kromki chleba drwala, 1 du偶膮 kie艂bas臋, kilka plasterk贸w sera gouda oraz ulubione dodatki (np. og贸rek, pomidor, sa艂ata).

  2. Jak przygotowa膰 kie艂bas臋 do kanapki?

    Kie艂bas臋 nale偶y pokroi膰 na plastry o grubo艣ci oko艂o 0,5 cm i sma偶y膰 na patelni przez oko艂o 5 minut lub do momentu, gdy b臋dzie chrupi膮ca i lekko zrumieniona.

  3. Jak z艂o偶y膰 kanapk臋 drwalsk膮?

    Na jednej kromce chleba drwala po艂贸偶 plasterki sera gouda oraz ulubione dodatki. Nast臋pnie po艂贸偶 upra偶on膮 kie艂bas臋 na wierzchu serem i dodatkami. Przykryj drug膮 kromk膮 chleba drwala.

  4. Czy mog臋 podzieli膰 kanapk臋 na mniejsze porcje?

    Tak, mo偶esz podzieli膰 kanapk臋 na mniejsze porcje, je艣li chcesz.

  5. Jak膮 kanapk臋 otrzymam po zastosowaniu tego przepisu?

    Po zastosowaniu tego przepisu otrzymasz pyszn膮 kanapk臋 drwalsk膮, sk艂adaj膮c膮 si臋 z chleba drwala, kie艂basy, sera gouda i ulubionych dodatk贸w. Smacznego!

tabela warto艣ci od偶ywczych

AtrybutWarto艣膰
bia艂ka25
b艂onnik3
cholesterol80.0
Kaloryczno艣膰 (kcal)600
t艂uszcze35
w臋glowodany40

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.